HIV / AIDS

U bent hier

Inleiding: 

Traditiegetrouw is één december Wereldaidsdag (WAD) . Het symbool bij uitstek van WAD is het rode lintje. Het getuigt van solidariteit met mensen die leven met hiv en aids en de strijd tegen hiv en aids.

Sensoe

Sensoa is het Vlaams expertise- en servicecentrum voor seksuele gezondheid en kwaliteit van leven voor mensen met hiv en aids. Om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de behoeften van specifieke doelgroepen, ontwikkelde Sensoa programma’s. Deze richten zich tot die doelgroepen die speciale noden hebben inzake seksuele gezondheid of bijzondere aandacht verdienen: jongeren, holebi’s, allochtonen, mensen met hiv en volwassenen. Deze programma’s ontwikkelen concrete producten of diensten maar werken ook op structureel, hoger niveau. Soms is het immers meer zinvol structurele maatregelen uit te lokken of materiaal te ontwikkelen voor intermediaren die met de doelgroep werken.Als expert in Vlaanderen op het vlak van seksuele gezondheid en hiv heeft Sensoa ook oog voor de globale context. Op wereldvlak zijn de problemen van seksuele gezondheid en hiv/aids immers immens groot en dat laat hen niet onverschillig.
Om meer te weten te komen over de volledige werking en het aanbod van Sensoa, surft u naar www.sensoa.be
Voor Franstalige informatie kan je best terecht op de website www.preventionsida.org

Partners

Sensoa werkt in Brussel samen met twee belangrijke partners op het gebied van opvang en begeleiding van personen met HIV of Aids.
Lhiving is een organisatie die zich bezig houdt met kansarme hiv-patiënten en daarbij voornamelijk de insteek van het woonaspect gebruikt. Naast het residentiële geven ze de mensen ook een verdere omkadering en begeleiding bij hun zorgtraject.

Topaz is een dagcentrum voor mensen met een ongeneeslijke ziekte, waar men zeker open staat voor mensen met HIV. Personen kunnen er terecht voor allerlei activiteiten en therapieën.
Daarnaast zijn er heel wat Franstalige organisaties, die Franstalige patiënten kunnen opvangen. Plate-Forme Prévention Sida verzorgt de coördinatie aan Franstalige kant.

Aids Referentie Centra (ARC)

Een aids-referentiecentrum is een door de overheid erkend medisch centrum dat instaat voor de diagnose van hiv-infectie (door analyse van bloedstalen in het aids-referentielaboratorium) en voor de behandeling ervan. Mensen met hiv-infectie kunnen eveneens begeleid worden in een aids-referentiecentrum. (ARC = Aids Referentie Centrum) In Brussel zijn er vier ARC’s, waarvan één Nederlandstalig in het UZ Brussel, één tweetalig en tevens grootste van België in Sint-Pieter en twee Franstalige St.-Luc en Erasme.